JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.
Watermatras zelf plaatsen en/of vervangen doe je zo!
- Stap 1: Waterbedverwarming uitschakelen
- Stap 2: Watermatras leegpompen
- Stap 3: Watermatras plaatsen
- Stap 4: Laat het watermatras ademen
- Stap 5: Watermatras vullen
- Stap 6: Watermatras ontluchten
- Stap 7: Waterbed conditioner toevoegen
- Stap 8: Waterbed tijk aan of afritsen
- Stap 9: Inhoud (hardheid) van het watermatras aanpassen
Stap 1: Schakel de verwarming uit
Vóórdat u aan de slag gaat met het vervangen of plaatsen van uw nieuwe watermatras, is er één kleine stap die cruciaal kan zijn voor het langdurig gebruik van het matras, dat door de meeste mensen wordt vergeten, namelijk; het uitschakelen van de verwarming. Dat komt vaak doordat velen het effect dat een draaiende verwarming heeft op het matras, niet kennen. Wanneer men het nieuwe matras installeert zonder vooraf de verwarming uit te schakelen, past het verwarmingselement de temperatuur van het waterbed aan, aan de kamertemperatuur.
De kamertemperatuur is meestal kouder, waardoor de verwarming constant in werking zal blijven om het matras te blijven verwarmen. Dat is uiteraard zonde van het onnodige energieverbruik dat hiermee gepaard gaat. Trek daarom voortijdig de stekker uit het stopcontact en ontkoppel, indien mogelijk, de verwarmingsregelaar van het element voordat u aan de slag gaat met het nieuwe watermatras. Zo kunt u naast een goede en natuurlijke temperatuurregeling het snoer later ook makkelijker door de opening van de tijk halen.
Stap 2: Pomp het watermatras leeg
Watermatras leegpompen
Voordat u uw nieuwe watermatras kunt vervangen is het zaak de oude op een zo handig mogelijke wijze te leeg te halen en op te ruimen. Het is belangrijk dat u hiervoor voldoende de tijd neemt. Voor het leegpompen van het matras wordt vaak een tuinslang gebruikt, die u kunt aanzuigen tot het water gecontroleerd uit het matras loopt. Zorg er echter wel voor dat je de afvoermogelijkheid voor het water gereed hebt, voordat u dit proces in werking zet. Echter is het een stuk sneller en gemakkelijker om dit te doen door middel van een waterbedpomp. U kunt deze gemakkelijk huren bij een lokale bouwmarkt bij u in de buurt bijvoorbeeld. Met een waterbedpomp kunt u al het water snel en handig uit het matras lozen en daardoor het matras ook goed vacuümtrekken. Dat is bij het verwijderen en opruimen van het matras wel erg prettig!
Wanneer het matras volledig leeg is, vouwt u het dubbel en tilt u het gehele matras uit bed. Let op: Gooi het oude matras ten alle tijden bij het grofvuil en nooit bij het gewone huisvuil.
Stap 3: Plaats het watermatras
Veiligheidsvoering en watermatras plaatsen
Als het oude matras verwijderd is en de bedbodem leeg en gereed is voor de installatie van het nieuwe matras, kunt u het nog lege matras gaan spreiden over het bed. Wanneer u een duo-systeem watermatras vervangt is het daarbij belangrijk dat u erop let om de thermische scheidingswand in het midden te plaatsen. Bij een verkeerde ligging kan de scheidingswand de warmte tussen de matrassen niet goed scheiden. Let hier dus vooraf goed op!
Mocht u gekozen hebben voor twee verschillende stabilisaties, bepaal dan vooraf welk matras aan welke kant dient te liggen. Deze informatie vindt u op het label van uw matras ter hoogte van de vulopening. De indicatie ‘links’ en ‘rechts’ zijn gegeven vanaf het voeteneind van het bed. De vulopening dient daarbij dus bij het voeteneind uit te komen.
Stap 4: Laat het watermatras ademen
Watermatras laten ademen
Als u de matrassen in de juiste positie heeft gelegd, trekt u de vulopening omhoog door middel van de trekbeugels aan de buitendop en draait u deze vervolgens van de vultuit af, waarnaar u het binnendopje ziet. Verwijder vervolgenshet binnendopje en het matras zal door de vacuüm staat waarin deze wordt aangeleverd, in eerste instantie direct lucht naar binnen trekken. Het beste is daarom om het matras ongeveer 10 minuten te laten rusten om te “ademen”, voordat u doorgaat met de volgende stap. Zo heeft ook de stabilisatievoering de tijd om op het juiste niveau te komen.
Stap 5: Vul het watermatras
Watermatras vullen met water
Als het matras 10 minuten later voldoende geacclimatiseerd is en de positie van de matrassen goed is, kunnen ze worden gevuld met water. Zorg van te voren dat alle hoeken van het watermatras goed uitgevouwen zijn en het matras goed in de hoeken van de foarmranden liggen.
Vul het matras nooit door middel van een tuinslang. De handigste manier om de matrassen te vullen is door onze speciaal samengestelde watermatras-vulset te gebruiken. Deze is voor zowel mono- als duo-waterbedden verkrijgbaar. Wanneer mogelijk, adviseren wij een thermostaatkraan te gebruiken en het matras te vullen met water van ongeveer 27°C. Blijf tijdens het vullen de hoeken van de matrassen goed controleren op de ligging en pas waar nodig aan.
Vul het matras tot ongeveer 0,5 cm (de dikte van een vinger) onder de foamrand met water af. Dit zorgt ervoor dat wanneer u op het bed ligt, het water zich nog kan verplaatsen en u de meeste comfort haalt uit uw waterbed. Een zacht waterbed ligt vaak niet lekkker, maar een waterbed op spanning al zeker niet!
Stap 6: Ontlucht het watermatras
Watermatras ontluchten
Ontkoppel na het vullen de slang van de pomp van uw matras en laat het matras ontluchten. Om zoveel mogelijk lucht uit uw matras te krijgen, kunt u het beste voorzichtig in de breedte gaan liggen ter hoogte van het hoofdeind. Rol vervolgens voorzichtig met het gehele lichaam van het hoofdeind naar het voeteneind om de lucht de juiste richting in de sturen.
Vervolgens gebruikt u de ontluchtingspomp en draait u deze op de vultuit aan het voeteneinde. U wrijft dan gemakkelijk met een handdoek het overtollig lucht richting de vultuit. Belangrijk daarbij is dat u de ontluchtingspomp heen en weer blijft bewegen, zodat de lucht daadwerkelijk verdwijnt. Herhaal dit proces meerdere malen tot de meeste lucht verdwenen is. Ontkoppel dan de pomp van de tuit en zorg ervoor dat u het water hoog in de vultuit laat staan en niet loslaat. Laat u de tuit toch los, zal het matras weer lucht aanzuigen doordat het matras nu vacuüm getrokken is.
Stap 7: Voeg de conditioner toe
Waterbed conditioner toevoegen
Nu is het enkel nog belangrijk om de speciale conditioner bij de inhoud van het watermatras te voegen tegen algenvorming en voor langdurig behoudt. Zorg er in verband met het vasthouden van de vultuit (zie stap 6) daarom voor dat de conditioner daarom altijd binnen handbereik is tijdens het ontluchten van het matras.
Voeg bij een mono-matras het gehele flesje toe en deelt u bij een duo-watermatras de inhoud gelijkmatig over beide matrassen.
Let op: Het is belangrijk dat u dit elk half jaar herhaalt!
Stap 8: Rits uw waterbed tijk af of aan
Waterbed tijk ritsen
Rits de boventijk aan de ondertijk. De boventijk (vanaf 160cm) kunt u rondom afritsen en is in het midden deelbaar. Hierdoor kunt u de boventijk gemakkelijk zelf reinigen in de wasmachine.
Stap 9: Inhoud (hardheid) van het watermatras aanpassen
Hardheid waterbed aanpassen
Heeft u het gevoel dat het waterbed te hard is? Gebruik dan de hevelpomp om het matras van een aantal liter water te ontdoen! Zet een emmer met een inhoud van ongeveer 5 liter naast het bed en hevel door middel van de hevelpomp het water gemakkelijk over in de emmer tot deze vol is. Door te werken met een emmer, behoudt u de controle en weet u precies hoeveel water u uit het matras haalt.
Wij adviseren altijd om de eerste keer vijf liter uit het matras te halen en er vervolgens twee nachten op te slapen. Mocht u dan nog het gevoel hebben dat er meer water uit moet, kunt u dit proces nogmaals herhalen met bijvoorbeeld 3 liter. Zorg hierbij wederom dat u het matras na het aftappen goed laat ontluchten, voor het beste resultaat.