JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.
Kan een watermatras op een gewoon bed?
Bent u op zoek naar een bed dat comfortabel ligt maar toch mooie uitstraling heeft? Dan is een lichtgewicht watermatras of inbouw waterbed wellicht een goede optie voor u. Van een gewoon waterbed heeft u vast wel eens gehoord, maar de andere twee mogelijkheden roepen misschien wel veel vragen bij u op. Daarom gaan we u in deze blog precies uitleggen wat een lichtgewicht waterbed is. Ook de verschillen tussen alle mogelijke opties worden uitgebreid besproken, zodat u na het lezen van de blog weet wat een lichtgewicht waterbed en inbouw bed is, en vanuit die informatie een juiste keuze kunt maken.
Wat is een lichtgewicht waterbed?
De kans is groot dat dit de eerste keer is dat u van een lichtgewicht waterbed heeft gehoord. Een lichtgewicht waterbed is een variatie op het gewone waterbed. Een lichtgewicht watermatras kan op een gewoon bed gemonteerd worden, in tegenstelling tot een standaard waterbed. Zoals de naam al verklapt, valt het gewicht van dit waterbed erg mee door een speciale constructie van binnenuit. Deze constructie zorgt ervoor dat de hoeveelheid water beperkt wordt. Desalniettemin blijft het bed uitstekend liggen, en wordt uw houding verbeterd ten opzichte van een gewoon bed.
Het verschil tussen een gewoon en lichtgewicht waterbed
Het grote verschil is dat het bij een gewoon waterbed niet mogelijk is om een watermatras in het ledikant of boxspring te plaatsen, vanwege het grote gewicht van een waterbed. Een normaal waterbed met de afmeting 200 cm x 200 cm weegt ongeveer 700 kilogram. Het gewicht van het watermatras moet goed worden verdeeld over het bed, waardoor er geen watermatras in een gewoon bed gelegd worden. De lattenbodem zou de grote massa namelijk niet kunnen dragen. Bij een lichtgewicht waterbed is de massa een stuk minder, er gaat namelijk veel minder water in een lichtgewicht watermatras dan bij een standaard watermatras. In een normaal waterbed gaat circa 600 liter water, terwijl in een lichtgewicht waterbed tussen de 60 en 80 liter bevat, waardoor het dit matras wél geschikt is voor een gewoon bed.
Waar kan een lichtgewicht watermatras op?
Er zijn twee verschillende onderstellen waar een lichtgewicht watermatras op geplaatst kan worden, namelijk een ledikant en boxspring. Dit zorgt ervoor dat u niet een totaal nieuwe constructie aan hoeft te schaffen als het ledikant of de boxspring nog in goede conditie is. Al met al voordelig voor het milieu én uw portemonnee.
Wat is een inbouw waterbed?
Naast een lichtgewicht watermatras is er nog een andere mogelijkheid, namelijk een inbouw waterbed. Met dit systeem behoudt u net zoals bij het lichtgewicht watermatras uw bed. Bij een inbouw waterbed blijft het aanzicht hetzelfde, enkel uw gewone waterbed wordt verwisseld voor een waterbed dat comfortabel ligt. Zo wordt bijvoorbeeld de lattenbodem van het ledikant eerst verwijderd voordat het watermatras wordt geïnstalleerd. Een groot pluspunt van het inbouw waterbed is dat het opmaken erg gemakkelijk is vanwege de foamranden die een stukje boven de rand van het ledikant uitsteken. De foamranden vallen tot de helft in het ledikant of boxspring, en de rest van de foamranden komen boven het bed uit.
Wat is het verschil tussen de twee mogelijkheden?
Het doel van beide waterbedden is hetzelfde, namelijk uw ledikant of boxspring behouden maar dan met een comfortabel watermatras. Bij een lichtgewicht waterbed of inbouw waterbed blijft het aanzicht hetzelfde als voorheen. Het grote verschil zit hem in hoe het watermatras geplaatst wordt. Bij een lichtgewicht waterbed komt de matras op het bed te liggen, terwijl bij een inbouw waterbed het matras in het ledikant plaatsneemt. Bij een lichtgewicht waterbed wordt het totale ledikant of boxspring behouden en alleen het matras wordt vervangen door een watermatras. Een goed voorbeeld hiervan, al eerder in de blog benoemd, is het behouden of verwijderen van de lattenbodem. Bij een inbouw waterbed gebeurt dit wel, in tegenstelling tot een lichtgewicht waterbed. Er valt dus te concluderen dat bij een lichtgewicht waterbed het totale ledikant of boxspring gebruikt wordt en bij een inbouw waterbed enkel de ombouw van het bed. Dit verschil heeft ook een gevolg voor de prijs van uw waterbed. Gemiddeld genomen is een lichtgewicht watermatras goedkoper dan een inbouw waterbed.
Er zijn dus twee opties voor wanneer u uw eigen ledikant of boxspring wilt behouden. Bij een lichtgewicht waterbed wordt er een watermatras op uw waterbed geplaatst. Een lichtgewicht waterbed kan op uw ledikant maar ook op uw boxspring gemonteerd worden. Een waterbed verschilt veel in de hoeveelheid water in vergelijking met een gewoon waterbed. Een groot voordeel van het lichtgewicht waterbed is dan ook dat het gewicht veel minder is dan bij een gewoon waterbed, wat ervoor zorgt dat uw ledikant of boxspring onveranderd kan blijven. Wilt u liever meer richting een gewoon waterbed maar wel met uw eigen bed als bedombouw? Dan kunt u ook voor het inbouw waterbed kiezen. Bij een inbouw waterbed moet de lattenbodem in tegenstelling tot het lichtgewicht waterbed wel verwijderd worden. Bij beide opties blijft de ombouw van uw bed intact, maar kunt u liggen op een comfortabel watermatras.